Verkostoituminen ja yhden yrittäjän tarina

Aloitin yrittäjänä muutama vuosi sitten, oltuani sitä ennen muiden palveluksessa parikymmentä vuotta.

Muutos toi mukanaan paljon uuden oppimista, muistettavaa, seurattavaa ja niin edelleen. Takana ei enää ollutkaan ison toimijan resursseja, jotka mahdollistavat asioiden nopean etenemisen alihankkijoiden kautta. Sen sijaan, lähes kaikki piti aluksi tehdä itse ja ulkopuolisten silmin hommassa oli näpertelyn merkkejä.

Koska kaikkea ei kuitenkaan osaa itse tehdä, eikä aikakaan riitä, oli haasteena löytää itsensä kokoisia toimijoita: mekaniikkasuunnittelijaa, sähkösuunnittelijaa, protovalmistajaa, koneistajaa, maalaajaa, testaajaa, patentoimisen ammattilaista ja niin edelleen. Mutta ei näitä suoraan googlella löydä, suurin osa hyvistä toimijoista on netissä pimennossa tai yksinkertaisesti liian isoja ja kalliita mikroyrityksen kumppaniksi. Tästä tuli idea luoda Keski-Suomalaisista puu- ja metallialan toimijoista sidosryhmineen oma verkosto. Näiden toimijoiden avulla aukeaa usein reittejä sitten myös maailmalle.

Yhteistyön kautta asiat etenevät parhaimmillaan kovaa vauhtia verrattuna yksin puurtamiseen: joku tietää useimmiten mistä seuraavalle pykälälle kannattaa yrittää ja mistä ei. Maantieteellisesti laaja Keski-Suomi ei ole omiaan verkostoitumiseen… mutta yhdessä kun tehdään niin siitähän se lähtee.

Kirjoita kommentti